01-06-2015 09:20 | Door: Erik Verheggen

Bij het de-icen van vliegtuigen komt glycolhoudend afvalwater vrij. Schiphol, Tata Steel en Imares hebben een business case ontwikkeld om dit water te zuiveren met algen.

Schiphol deed in 2009 en 2010 al een pilot. De luchthaven toonde toen aan dat het mogelijk is om glycolhoudend afvalwater op een duurzame manier te zuiveren met algen. Het lukte toen echter niet om een rendabele business case te bouwen rond deze methode.

Deze proef krijgt nu een vervolg. Schiphol heeft daarvoor een samenwerking opgezet met metaalgigant Tata Steel en onderzoeksinstituut Imares. Dankzij nieuwe ontwikkelingen is er nu mogelijk wel sprake van een rendabele business case. Dat meldt theGrounds, dat zichzelf omschrijft als een aanjager, broedplaats en proeftuin voor duurzame ontwikkelingen en innovatie voor de luchthaven.

Tijdens de nieuwe proef wordt behalve glycolhoudend water van Schiphol ook de CO2 gebruikt die bij Tata Steel vrijkomt tijdens de productie van staal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut Imares, dat onderdeel is van Wageningen UR. Uit onderzoek van Imares bleek dat de algen die met behulp van de afvalstromen worden gekweekt, geschikt zijn als voer voor schelpdieren en jonge visjes.

Bron: theGrounds | foto: Maarten Visser, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)