05-06-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse start-ups BinBang en Yoni Care zijn de winnaars van The Pack Challenge, een wedstrijd waar duurzame start-ups streden om een verpakking voor hun product.

BinBang is de winnaar in de categorie lopende projecten. De start-up ontwikkelde een slimme afvalscheidingbox voor verschillende reststromen. De compacte unit is een alternatief voor losse inzamelbakken, dozen of tassen voor recyclebaar materiaal voor bedrijven en particulieren. Afstromen als papier, glas, plastic en restafval krijgen elk een eigen plek. Het compartiment voor plastic is voorzien van een compressiesysteem. BinBang ziet de eenvoudigere scheidingsbox als een van de bijdragen aan een circulaire economie.

Yoni Care is de winnaar in de categorie nieuwe producten, Het bedrijfje maakt tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologische katoen. Volgens de start-up zijn die milieuvriendelijker dan synthetische verzorgingsproducten. Ze bevatten geen plastic of synthetische grondstoffen en geen chloor of resten van pesticiden. Alle producten zijn 100 procent biologisch afbreekbaar. Yoni Care won eerder al de ASN Bank Wereldprijs 2014.

Duurzaam ontwerp

Het evenement is een initiatief het duurzame crowdfundingplatform OnePlanetCrowd en het Nederlandse verpakkingsbedrijf Moonen Packaging. Beide start-ups krijgen begeleiding van Moonen Packaging bij de ontwikkeling van een duurzame verpakking voor hun product. Van een brainstorm over het ontwerp, contacten met designers en leveranciers tot de uiteindelijke lancering van de verpakking.

“Zonder op de brainstorm vooruit te willen lopen, lenen beide producten zich voor een bijzondere, duurzame verpakking”, zegt Paul van Dijk van Moonen Packaging. “Voor de afvalscheidingsbox is een oplossing mogelijk die een eigen functie heeft in het scheidingssysteem. Yoni Care heeft een hele duidelijke boodschap die voor het voetlicht moet komen.”

Nieuwe ideeën

Van Dijk verwacht dat de contacten met start-ups ook binnen het eigen bedrijf tot nieuwe ideeën leidt. “We hebben enkele weken geleden alle genomineerden van de Pack Challenge bezocht. We merkten dat hun enthousiasme en andere manier van denken heel aanstekelijk waren.”

De Pack Challenge heeft ook een effect bij de start-ups zelf, zegt Van Dijk. Pas tijdens de Challenge realiseerden ze zich dat zij al bij de ontwikkeling van het product de verpakking moeten meenemen. “Het doosje of de folie zegt iets over het product en de boodschap die de makers willen overbrengen. Aanvullend is het mogelijk een verpakking onderdeel te laten zijn van dat product."

Dat is ook de inzet van OnePlanetCrowd, zegt managing director Maarten de Jong van OnePlanetCrowd. “Duurzaamheid stopt niet bij het product, maar ook de verpakking en distributie zijn belangrijk om een zo groot mogelijke impact te creëren.”

Bekijk een filmpje over alle genomineerden:

Foto: OnePlanetCrowd