05-06-2015 14:09 | Door: Erik Verheggen

Het Arnhemse Alucha bouwt samen met de Universiteit Twente een zelfregulerende, mobiele proefinstallatie voor de pyrolyse van papierslib.

De partijen zetten in hun installatie papierslib om in bio-olie en grondstoffen die geschikt zijn voor hergebruik. Het Zweedse papierconcern SCA wordt de launching customer van de mobiele centrale.

Papierslib is een belangrijke afvalstroom uit papierfabrieken. Zij moeten nu nog € 70 euro per ton betalen om het slib te laten verwerken.

Bij pyrolyse wordt organisch materiaal in een paar seconden ‘gekraakt’ door het te verhitten zonder toevoer van zuurstof. De UT is gespecialiseerd in de pyrolyse van biomassa, zoals bijvoorbeeld hout, stro, gras of algen. Hier worden brandstoffen en producten van gemaakt. Alucha en de Universiteit Twente kunnen dit proces nu ook toepassen voor papierslib. 

Energie

Het grote voordeel van de mobiele unit is volgens de UT de directe inbreng in de productieketen. Transport naar grote installaties is niet meer nodig. Ook kunnen bedrijven zowel de mineralen als de pyrolyse-olie in hun eigen productieproces gebruiken, waardoor er geen energie van buitenaf nodig is.

“Papierslib bestaat voor de ene helft uit organische papiervezels en voor de andere helft uit mineralen”, vertelt Gerrit Brem, hoogleraar Energietechnologie aan de UT op de website van de Universiteit Twente. “Toen Alucha naar ons toekwam met deze vraag over papierslib, zijn we out-of-the-box gaan experimenteren met onze bestaande pyrolysetechnologie.”

De eerste pyrolyse-installatie in Arnhem moet midden 2016 gereed zijn. Alucha wil daarna meer pyrolyse-installaties gaan bouwen. Het bedrijf heeft voor de ontwikkeling van de installatie  € 250.000 ontvangen van de provincie Gelderland. De betrokken partijen investeren € 3 mln om uiteindelijk tot industriële toepassing te komen.

Bron: Universiteit Twente | Foto: See-ming Lee, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)