29-10-2012 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zweden moet afval importeren uit het buitenland. Door het efficiënte recylcingsysteem is er niet genoeg afval meer om stroom te produceren.

Waar de meeste landen hun best doen om afval kwijt te raken, lijkt Zweden een duurzaam luxeprobleem te hebben. Slechts 4 procent van het Zweedse afval wordt gestort. De rest wordt gebruikt als brandstof in waste-to-energy energiecentrales of gerecycled.

Ongebruikelijk probleem

Het recyclingsysteem in Zweden is echter zo succesvol, dat er niet meer genoeg afval is voor stroomproductie. Dat is problematisch, want in het Scandinavische land wordt wel een kwart van de huizen van stroom voorzien door het verbranden van afval.

Als oplossing voor het ongebruikelijke probleem importeert Zweden voortaan jaarlijks 80.000 ton uit buurland Noorwegen. Beiden landen varen er financieel bij, omdat het verbranden van afval in Noorwegen duurder is dan in Zweden. Zweden wordt dus betaald om afval te verwerken en haalt er ook nog eens goedkope energie uit.

Oplossing voor minder afvalefficiente landen

Zweden overweegt ook om afval uit onder andere Roemenië en Bulgarije in te voeren. “In deze landen wordt veel afval gestort. Ze hebben geen verbranding- of recyclingcentrales, dus zij moeten een oplossing vinden voor hun afval,” zegt Catarina Ostlund, senior adviseur van de Swedish Environmental Protection Agency.

Bron: Trouw

Foto:  Alison