23-06-2015 14:40 | Door: Jerom van Gemert

Nederlandse waterschappers gaan samen met Royal HaskoningDHV afvalwaterzuiveringsinstallaties met de vernieuwende Nereda-technologie opzetten in het buitenland.

De Unie van Waterschappen en het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De waterschappen gaan helpen met het opzetten van afvalwaterzuiveringsinstallaties in Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

De Nederlandse waterschappen hebben al ruim twee jaar ervaring met de Nereda-zuiveringstechniek. De opgedane kennis tijdens de dagelijkse omgang met de techniek heeft een toegevoegde waarde bij het opzetten van nieuwe installaties. De waterschappen hopen ook te leren van de buitenlandse ervaringen, en opgedane kennis over bedrijfsvoeringen weer terug mee te nemen naar Nederland.

De Nereda-technologie is ontwikkeld door Royal HaskoningDHV en de TU Delft. De techniek bespaart energie en chemicaliën, is goedkoper en neemt minder ruimte in beslag dan traditionele waterzuiveringstechnieken. Het concept gebruikt bacteriën die korrels maken om water te zuiveren. 

Bronnen: Unie van Waterschappen, Binnenlands bestuur | Foto: Florida Water Daily via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)