25-06-2015 09:42 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe recyclingfaciliteit van Suez Environment voorziet buurbedrijf ISMERT in 70 procent van zijn energiebehoefte. Jaarlijks zet de faciliteit 19.000 ton afval om in elektriciteit.

Met behulp van de nieuwe recyclingfaciliteit in Faulquemont, Frankrijk zet Suez Environment (Suez) afval van de industrie, retailers, gemeenten en landbouw in als nieuwe energiebron voor de regio. De hernieuwbare energie die de faciliteit produceert, is voldoende om het nabijgelegen industriebedrijf ISMERT in ruim tweederde van zijn energiebehoefte te voorzien.

Jaarlijks zet de recyclingfaciliteit 19.000 ton afval uit de regio om in 4.000 megawattuur hernieuwbare warmte en 4.000 megawattuur groene elektriciteit. De warmte is voldoende voor ongeveer 200 huishoudens. De teruggewonnen elektriciteit staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 1.000 huishoudens. Daarnaast produceert de faciliteit jaarlijks 35.000 ton mest en compost.

Suez recyclingfaciliteit Faulquemont

Een methaniseringsinstallatie ter waarde van € 4,2 mln maakt onderdeel uit van de nieuwe faciliteit. Methanisering van organisch afval produceert een biogas dat voor de productie van elektriciteit bruikbaar is. De reststroom die na het proces overblijft is, na compostering, geschikt als organische bodemverbeteraar.

Circulaire economie

In samenwerking met bedrijven en belanghebbenden in de regio legt Suez de nadruk op lokaal hergebruik. De mest en compost worden door boeren in de buurt gebruikt. Ook alle opgewekte energie wordt aan lokale bedrijven geleverd. 

“Onze samenwerking met de gemeente Falquemont en ISMERT is een succesvol praktijkvoorbeeld van de circulaire economie en lokaal hergebruik”, zegt Jean-Marc Boursier, vicepresident van Suez, in een persbericht. In 2014 produceerde Suez door middel van recycling en hergebruik in Frankrijk voldoende elektriciteit voor 620.000 huishoudens. 

Bron: Suez Environment | Foto: Ian Burt, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)