03-07-2015 18:27 | Door: Willemien Groot

Bezoekers van het Roskilde-festival in Denemarken helpen mee aan de bierproductie voor de editie van volgend jaar. De festivalorganisatie wil 25.000 liter urine verzamelen en recyclen als meststof voor gerst.

From piss to pilsner heeft de festivalorganisatie het recyclingproject genoemd. De bedenkers zijn vooral afhankelijk van de mannelijke bezoekers die hun blaas legen in de urinoirs. Vrouwen die de gerstteelt willen ondersteunen, krijgen een plas-tuitje om toch het urinoir te kunnen gebruiken.

De ruim 100.000 bezoekers moeten ongeveer 25.000 liter urine kunnen leveren. De achtergelaten vloeistoffen dienen als meststof voor de teelt van gerst, de belangrijkste grondstof voor bier. De festivalgangers leveren daarmee een bijdrage aan de biervoorraden voor de editie van volgend jaar.

Het opvangen en recyclen is niet alleen goed voor de landbouw, zeggen de bedenkers. De beercycling-stunt verlaagt ook de belasting van het milieu en de riolering bij Roskilde.

Bron: The Guardian, Het Laatste Nieuws | Foto: Thomas Rousing, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)