06-07-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

Voorgaande Thaise regeringen hebben rijstboeren gesubsidieerd en grootschalig oogsten opgekocht. Bijna 6 miljoen ton rijst is niet meer geschikt voor consumptie en wordt nu omgezet in brandstoffen.

Het regeringsbeleid in Thailand heeft de afgelopen jaren geresulteerd in grote overschotten aan rijst. Een deel van de opgeslagen rijst is nu ongeschikt voor menselijke consumptie. Thailand maakt bekend dat het 1,3 miljoen ton van de overschotten gaat verkopen aan ethanolproducenten.

“Het plan is om in ieder geval een groot deel van de overschotten om te zetten in een ethanol, in plaats van het gewoon te verbranden”, zegt Narongchai Akrasanee, Minister voor Energie in Thailand op de site NationMultimedia. “Als we de voorraaden verkleinen, gaat de prijs van rijst omhoog en verlagen we onze onderhoudskosten. Dat is precies wat we willen.”

Biochar

Het alternatief is om de rijst te verwerken tot biochar, een soort houtskool maar dan van rijst. Dat product heeft een veel lagere waarde. Zeven Thaise fabrieken, die normaal ethanol maken uit casave, kunnen volgens de minister overschakelen op rijst als grondstof.

Het Ministerie van Energie moet de rijst overkopen van de collega’s van het Thaise Ministerie van Economie. Dit ministerie houdt de voorraden nu nog vast als bewijslast voor corruptiezaken. Als de rijst wordt vrijgegeven, hebben de zeven fabrieken naar verwachting vier maanden nodig om de 1,3 miljoen ton rijst te verwerken.

Van de rest van de verlopen overschotten is een deel bruikbaar als diervoeding. De overgebleven rijst wordt naar verwachting later alsnog omgezet in biochar. 

Bron: Bloomberg, Nation Multimadia | Foto: Marc Veraart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)