06-07-2015 09:31 | Door: Willemien Groot

De gemeente Hengelo gaat met ingang van 2018 inwoners extra belonen voor recycling. De reinigingsdiensten halen herbruikbare reststromen als papier, blik, glas en plastic gratis op aan huis.

De inwoners van Hengelo besparen op de wekelijkse ritjes naar recyclingcontainers voor herbruikbaar afval. Vanaf 2018 haalt de gemeente herbruikbare materialen aan huis op. De inwoners moeten het overige afval zelf wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers. Dat meldt de lokale omroep Radio Hengelo TV

De omgekeerde afvalinzameling moet Hengelo helpen de duurzame doelstellingen voor afval te bereiken. De veertien gemeenten in de regio Twente hebben afgesproken de hoeveelheid restafval in 2030 terug te brengen naar maximaal 50 kilo per persoon per jaar.

De stad hanteert als een van de weinige gemeenten een gevarieerde afvalstoffenheffing. Naast een vast bedrag aan afvalstoffenheffing, betalen huishoudens een lager tarief als ze minder restafval aanbieden. Sinds de invoering van het systeem is de jaarlijkse hoeveelheid afval van de Hengeloërs gedaald van 240 kilo per persoon naar gemiddeld 150 kilo.

Andere Twentse gemeenten overleggen nog of de zogeheten diftar-regeling haalbaar is. Er bestaat vooral angst dat huishoudens hun afval illegaal gaan storten, of naar andere gemeenten brengen.

Bron: Radio Hengelo TV, Dagblad Tubantia | Foto: Mama Warrior, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)