06-07-2015 15:22 | Door: Erik Verheggen

Dong Energy heeft een plan klaar voor zijn eerste commerciële toepassing van duurzame afvalvertering met enzymen. In Manchester moet een installatie 15 ton per uur gaan verwerken.

De technologie Renescience is eigendom van Dong Energy. Met een combinatie van enzymen, mechanische sortering en vergisting zet het bedrijf huishoudelijk afval om in biogas en stroom.

Door het afval te verwarmen, kunnen enzymen hun werk doen. Zij maken biologisch afbreekbare fracties vloeibaar, waardoor niet-afbreekbare stromen gemakkelijk gescheiden kunnen worden voor recycling. Het hele proces is daarmee volgens Dong Energy een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker dan andere verwerkingstechnieken.

Voor de installatie in Manchester werkt Dong samen met FCC Environment, meldt de website Ends Waste and Bioenergy. Als de financiering en de milieuvergunningen rond komen, wil Dong begin 2017 beginnen met de bouw van het installatie.

Demonstratiefabriek

Sinds begin 2014 heeft de Deense hoofdstad Kopenhagen de beschikking over een demonstratiefabriek met de technologie van Dong Energy. Volgens het bedrijf hebben proeven in die installatie de stabiliteit van het proces aangetoond. De technologie is daarmee klaar voor opschaling naar commerciële schaal, meldt Dong.

Sinds 2014 staat afvalscheiding met enzymen op de Milieulijst, waarmee Renescience ook in Nederland op steun kan rekenen via de Mia en Vamil regelingen.

Bron: Dong Energy, ENDS | Foto: Alan Stanton, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)