07-07-2015 12:02 | Door: Erik Verheggen

De business case voor luierrecycling is een lastig verhaal. Het Nijmeegse ARN investeert in Duitse technologie en wil jaarlijks tot 10.000 ton poepluiers omzetten in biogas en compost.

De technologie komt van een Duitse universiteit. In een drukvat worden de vieze luiers en incontinentiemateriaal tot meer dan 200 graden verhit, bij een druk van 20 bar. Alle ziektekiemen en medicijnresten zouden dan vernietigd worden. Het plastic klontert in het vat samen en kan gemakkelijk worden afgevangen voor recycling.

De overige fracties kunnen worden omgezet in biogas en compost. ARN heeft in Nijmegen al een vergistingsinstallatie die biogas van aardgaskwaliteit kan produceren.

Concurreren met afvalverbranding

Met de luierrecycling is een investering van € 1,2 mln gemoeid. “De installatie is weliswaar een proef, maar draait wel echt productie”, zegt directeur Gerard van Gorkum tegen De Gelderlander. Hij wil het benodigde bedrag via subsidies bij elkaar krijgen. ARN werkt samen met Elsinga Beleidsplanning en Innovatie uit Ermelo, dat de rechten voor de technologie heeft verworven.

De business case van luierrecycling is al jaren een moeilijk verhaal. Tot 2007 verwerkte het Canadese bedrijf Knowaste in Arnhem 35 ton luiers per jaar. Ook de Nijmegenaren zamelden hun vieze luiers gescheiden in. Maar dalende tarieven bij afvalverbrandingsinstallaties prijsden de recyclingmethode uit de markt. Sinds het faillissement van Knowaste verdwijnen de Nijmeegse luiers weer gewoon in het restafval. 

Op dit moment heeft Orgaworld, een dochterbedrijf van afvalconcern Shanks, in Lelystad als enige de mogelijkheid om luiers te verwerken. 

Bron: De Gelderlander, Energeia, Elsinga Beleidsplanning en Innovatie | Foto: AForestFrolic, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)