08-07-2015 15:17 | Door: Erik Verheggen

Consumenten leverden in 2014 87 ton fietsaccu’s in bij fietsdealers. Daarmee is in korte tijd een effectief inzamelnetwerk voor recycling opgebouwd.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Stichting Batterijen (Sitbat). Jaarlijks rollen ongeveer 220.000 elektrische fietsen de deur uit bij Nederlandse fietsenmakers. Fietsproducenten en importeurs hebben een innameplicht, maar beschikten eerder nog niet over het netwerk om de accu’s veilig en verantwoord in te zamelen en te verwerken. In samenwerking met Stibat is sinds vorig jaar een inzamelnetwerk via de fietsdealers actief.

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van afgedankte batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en importeurs de organisatie op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen.

In totaal is in Nederland in 2014 meer dan 3 miljoen kilogram batterijen ingezameld via de 24.000 inleverpunten van Stibat. Afgezet tegen het aantal op de markt gebrachte batterijen staat dit gelijk aan 44,6 procent, bijna twee keer zo veel als de Europees vastgestelde inzameldoelstelling van 25 procent. 

Bron: Stibat