09-07-2015 07:22 | Door: Erik Verheggen

Waste Transformers zet afval om in brandstof in installaties zo groot als een zeecontainer. Het bedrijf gaat aan de slag in Sierra Leone om lokaal energie op te wekken.

Waste Transformers heeft daarvoor in Freetown, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land een overeenkomst gesloten met het lokale afvalbedrijf Masada Waste Management. 

Kleinschalig

Waste Transformers gebruikt kleinschalige installaties om lokale afvalstromen decentraal om te zetten in energie. Het bedrijf heeft een vergassingsinstallatie om stroom en gas te produceren. Ook heeft het bedrijf technologie om uit niet-recyclebaar afval een brandstof te produceren die vergelijkbaar is met synthetische diesel.

Bij de ondertekening van de overeenkomst waren ook minister Liliane Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en het voltallige kabinet van Sierra Leone aanwezig. Volgens Ploumen willen Nederlandse bedrijven graag investeren in ebola-landen. “Nu investeren betekent straks meer werk, betere infrastructuur en een sterkere gezondheidszorg. Zodat een epidemie als deze zich niet herhaalt."

Samen met een delegatie van 31 bedrijven brengt de bewindsvrouw een bezoek aan Sierra Leone, Liberia en Guinee. Een andere overeenkomst werd getekend door Natural Habitats, dat gaat investeren in een biologische palmolieplantage en duizenden kleine boeren helpt hun opbrengsten te verbeteren.

Bekijk een filmpje over Waste Transformers op Youtube:

Bron: Rijksoverheid, Waste Transformers | Foto: mifl68, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)