09-07-2015 10:04 | Door: Chris Thijssen

Na het Deense Roskilde-festival geeft ook de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten de urine van bezoekers een tweede leven. De urine wordt dit jaar voor het eerst gerecycled tot meststof voor landbouw.

Volgens Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten, worden de toiletten minimaal een keer per dag geleegd en naar een grote tankwagen elders in Nijmegen gebracht. “De volle wagen rijdt vervolgens naar Zutphen, waar een bedrijf de fosfaten uit de urine haalt. Dat is een nieuwe manier van duurzame kunstmestwinning”, zegt ze tegen Omroep Gelderland.

250.000 wc-bezoeken

Vrijmoet verwacht 30.000 tot 50.000 liter urine in te zamelen. Dat komt neer op een kwart miljoen wc-bezoeken. De feesten, van 18 tot en met 24 juli, worden naast de Nijmeegse Vierdaagse georganiseerd. Aan dit wandelevenement doen jaarlijks 42.000 mensen mee.

De recycling van urine is een van de stappen die de organisatie van de Vierdaagsefeesten neemt om het evenement te verduurzamen. Zo maken alle horecagelegenheden in de stad sinds vorig jaar gebruik van plastic glazen. Daarnaast wordt dit jaar voor het eerst milieuvriendelijk vuurwerk afgestoken.

Roskilde

Afgelopen weekend werd op festival Roskilde in Denemarken urine ingezameld om te recyclen als meststof voor gerst. Hiermee leverden de festivalgangers een bijdrage aan de biervoorraden voor de editie in 2017.

Bron: Nijmeegse Vierdaagsefeesten, Omroep Gelderland | Foto: Frank Douwes, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)