14-07-2015 15:29 | Door: Erik Verheggen

SaXcell maakt duurzame vezels uit moeilijk te recyclen katoenafval. De nieuwe spin-off van de Enschedese Saxion Hogeschool wil de technologie in vijf jaar marktrijp maken.

Het bedrijf is maandag formeel opgericht, meldt TV Enschede FM. Saxion doet sinds 2011 onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van textielafval, ook als het resttextiel te vervuild is om te recyclen.

Het resultaat is een cellulosevezel uit afvalkatoen, die SaXcell commercieel gaat produceren. Volgens Saxion heeft de vezel een lagere milieudruk dan katoen, doordat er minder water, gif en kunstmest nodig is voor de productie.

Stapelvezels

Het bedrijf heeft een procedé ontwikkeld waarbij ingezameld resttextiel wordt ontdaan van accessoires en kleurstoffen. Het materiaal wordt daarna opgelost. Uit die oplossing kan SaXCel vervolgens zogenaamde stapelvezels produceren, die geschikt zijn voor de productie van textiel.

In Europa verdwijnt ongeveer 20 procent van al het gescheiden ingezamelde textiel alsnog bij het restafval. De reststroom is moeilijk recyclebaar en verdwijnt daardoor in de afvalverbrandingsinstallaties. SaXcell verwacht voor deze stroom een oplossing te hebben.

Bron: TV Enschede FM, Saxion Hogeschool | Foto: Chris_Parfitt, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)