21-11-2012 10:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie recyclede vorig jaar een derde van al het plastic afval. Nederland is koploper en recyclede bijna de helft van al het plastic.

Door 33,6 procent plastic afval te recyclen is de EU-eis van 22,5 procent ruimschoots overschreden. Dat blijkt uit een rapport ‘Plastic: The Facts 2012’ van onder andere de EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisation), een vereniging van nationale organisaties gespecialiseerd in recycling.

Groter verantwoordelijksheidsgevoel producenten

Samen met Nederland vormen Tsjechië, Zweden, Estland en Duitsland de top 5. Behalve Malta en Cyprus haalden alle EU-landen het 22,5 procent recyclingdoel. Sinds 2010 is de gemiddelde hoeveelheid gerecycled plastic in Europa met 1 procent gestegen. Volgens de EPRO is de stijging te danken aan een groter verantwoordelijksheidsgevoel van producenten.

Huishoudens produceren het grootste aandeel in plastic afval en zijn verantwoordelijk voor 63 procent. De overige 37 procent is afkomstig van het handel- en industriesegment. Echter, het aandeel in plastic afval loopt niet parallel met het recyclingpercentage. In de handel en industrie werd 36,6 procent gerecyled. Bij huishoudens was dat slechts 31,3 procent.

Groot verschil tussen landen

Een kanttekening is dat er tussen de landen nog wel veel verschillen zijn in de manier van recyclen. In Oostenrijk en Engeland worden verschillende soorten plastic niet van elkaar gescheiden, wat recycling ingewikkelder maakt. In onder andere Italië, Spanje en Portugal is dit gelukkig wel het geval.

Bron: EPRO Foto:  Dan Lamee