16-07-2015 07:09 | Door: Erik Verheggen

Uienverwerker Mol Fresh Food en Biorefinery Solutions uit Apeldoorn werken samen om een compleet raffinageproces te ontwikkelen voor uienschillen. Beide bedrijven willen duurzaam eiwit, pectine en suikers uit de reststroom halen.

Het project moet duidelijk maken hoe die stoffen op een rendabele manier geproduceerd kunnen worden. De beide bedrijven zien toepassingen in de voedingsindustrie. Biorefinery Solutions brengt daarvoor bioraffinagekennis in. Familiebedrijf Mol Fresh Food uit Putten levert de schil- en snijresten van uien die tot nu toe als afval werden afgevoerd.

“Dit project is een uitstekend voorbeeld hoe je reststromen kunt verwaarden en dat ook nog extra werkgelegenheid in de regio oplevert”, zegt Adriaan Hoogendoorn, portefeuillehouder en lid dagelijks bestuur van het gemeentelijk samenwerkingsverband Regio Noord-Veluwe (RNV). De RNV verleent een subsidie van € 150.000 aan het project.

De uitvoering van het project is op 1 juli 2015 begonnen en duurt ongeveer 15 maanden. Bij een succesvolle ontwikkeling van het raffinageproces en de afzetmarkt, wordt op termijn de volledige reststroom op de locatie van Mol Fresh Food verwerkt. Dat levert een nieuwe commerciële activiteit op en creëert nieuwe arbeidsplaatsen, meldt de RNV.

Bron: Regio Noord-Veluwe | Foto: John Morgan, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)