16-07-2015 09:27 | Door: Erik Verheggen

Plasticrecycler Van Werven en het Delftse Urban Mining Corp bouwen samen een grote scheidingsinstallatie voor plastic. Het innovatieve systeem werkt met met magneten.

De beide bedrijven hebben een samenwerking getekend voor het toepassen van Magnetic Density Separation (MDS) in het recyclingproces. Bij Van Werven te Biddinghuizen zal de installatie harde plastics sorteren. 

Volgens algemeen directeur Ton van der Giessen van Van Werven is MDS een belangrijke en innovatieve toevoeging aan het recyclingproces. “Met deze installatie kunnen we ons business model vereenvoudigen en een nog betere kwaliteit aan secundaire grondstoffen produceren”, zegt hij.

De samenwerking richt zich op de recycling van grof huishoudelijk afval, bedrijfsafval, en bouw- en sloopafval. Het is de bedoeling dat de nieuwe installatie begin volgend jaar volledig operationeel is.

Magnetic Density Separation

De MDS-techniek is het resultaat van vijf jaar onderzoek door de Technische Universiteit Delft. Met de techniek kunnen meerdere kunststofsoorten in een enkele processtap worden gescheiden. De machine sorteert op basis van verschillen in soortelijk gewicht. 

De reststromen worden in een bad met magnetische vloeistof gebracht. Door een magnetisch veld aan te leggen, ontstaat er een gradiënt van zware naar lichte vloeistof. De plastic delen van verschillend gewicht, drijven daardoor uit elkaar en kunnen gemakkelijk gescheiden worden.

Zaden en mineralen

Naast kunststoffen is de MDS techniek ook in te zetten voor andere materiaalstromen, zoals non-ferro metalen, mineralen, shredder-residuen en zaden.

“Wij zoeken voor het toepassen van de MDS techniek, voor ieder type materiaal, partners die de markt kennen en voldoende volume hebben om de capaciteit van onze installaties maximaal te benutten”, zegt Jaap Vandehoek, algemeen directeur bij Urban Mining Corp.

Bij een succesvolle implementatie in Biddinghuizen breiden Urban Mining Corp en Van Werven hun samenwerking uit naar andere landen in Noord West Europa.

Bron: Van Werven, NRK | Foto: DaveBleasdale, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)