17-07-2015 09:15 | Door: Erik Verheggen

KNN Cellulose en BWA doen in het Groningse Uithuizermeeden een proef met productie van duurzame grondstoffen uit rioolwater. Het resultaat is een compacte opwerkinstallatie.

De waterschappen in Nederland werken hard aan de productie van grondstoffen uit rioolwater. Een belangrijke herwinbare grondstof is cellulose, het hoofdbestanddeel van WC-papier.

De technologie van KNN Cellulose en BWA heeft de naam Cellvation meegekregen en bestaat uit een aantal innovatieve procesonderdelen, geïnspireerd op de papier- en voedingsmiddelenindustrie. Het product is schone, marktrijpe cellulose die als grondstof kan dienen voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal.

Fietspad 

De beide bedrijven hebben een opwerkinstallatie ontwikkeld die bij een rioolwaterzuivering geplaatst kan worden. Waterschap Noorderzijlvest stelt in 2016 de rioolwaterzuivering Uithuizermeeden beschikbaar als eerste testlocatie.

KNN Cellulose en BWA zijn de niet de eersten die cellulose terugwinnen uit rioolwater. Het Amerikaanse bedrijf Applied CleanTech (ACT) heeft een pilotinstallatie die bij het Waterschap Aa en Maas cellulose uit rioolwater zuivert. Dit najaar start in Friesland de aanleg van een fietspad met gerecycled cellulose. 

Bron: KNN Advies, Vereniging Afvalbedrijven | Foto: Sharon Mollerus, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)