28-11-2012 17:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

In de Tweede Kamer is dinsdag een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht in gesprek te gaan met de cosmetica-industrie over het vermijden van microplastics.

De motie, een initiatief van PvdA-kamerlid Manon Fokke, werd ingediend naar aanleiding van de campagne ‘Beat the Micro Bead’. In deze campagne vragen Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation  om een Europees verbod op de verkoop van producten die microplastics bevatten.

Plastic soep

Per jaar komt er ongeveer  4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Zo'n  ‘plastic soep’ drijft rond in elke grote oceaan. De grootste, in de Stille Oceaan, is gemiddeld net zo groot als China. Een deel hiervan bestaat uit minuscule bolletjes plastic, ofwel ‘micro beads’. Deze micro beads zitten in allerlei soorten verzorgingsproducten zoals douchegel. Hoewel de microplastics wel in de waterzuivering terecht komen, worden deze  vanwege hun omvang niet helemaal uit het water gefilterd.

Mensen kunnen deze plastics binnen krijgen wanneer deze in de voedselketen terecht komen. "Als we er niets aan doen ligt de zee straks vol met plastic deeltjes die zich kunnen ophopen in de magen van vogels of vissen", aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven die samen met Fokke de motie indiende. De microplastics zijn extra schadelijk doordat giftige stoffen zich makkelijk aan het plastic hechten.

Pijlen op Brussel

Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee is blij met de aangenomen motie: “Onze gezamenlijke campagne begon op 22 augustus van dit jaar en nu  – na iets meer dan 3 maanden – worden we al gehoord in Den Haag. Waar een klein land groots in kan zijn! Vanaf nu richten we onze pijlen op Brussel”.

Bron: Persbericht Foto: Greg McMullin