30-07-2015 18:07 | Door: Erik Verheggen

In Almere start een proef met duurzaam papier uit gemaaide waterplanten. De eerste afnemers voor het papier uit gerecyclede waterplanten zijn er al.

Dat meldt de gemeente Almere. De stad heeft met de bedrijven Millvision en Rodenburg Biopolymeren proeven gedaan om van het maaisel een grondstof voor papier te maken. De eerste pilot om van het maaiafval gerecycled papier te maken loopt.

In de plassen in de stad veroorzaken waterplanten grote overlast voor waterrecreanten, watersportondernemers, bewoners en de gemeente zelf. Almere maait daarom de vaarroutes. De planten worden vervolgens fijngemalen en gedroogd, voordat ze verder worden verwerkt.

Tot nu heeft de gemeente 50.000 kilo maaiafval verwerkt tot 5.000 kilo papier.

Duurzame visitekaartjes

Er zijn volgens de gemeente al twee grote logistieke dienstverleners en een watersportondernemer, die het waterplantenpapier afnemen voor eigen gebruik. Ook heeft een bedrijf laten weten het papier in haar assortiment te willen opnemen. De gemeente Almere kijkt naar mogelijkheden om van het gerecycled papier duurzame visitekaartjes te maken.

Almere wil met de komst van de Floriade en de ambities van Growing Green Cities voor 2022 uitgroeien tot een energieneutrale en afvalloze stad.

Bron: Almere | Foto: Foto Eredivisie Triathlon / Jasmijn Gangel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)