03-01-2013 12:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de kleinste gemeente van Nederland wordt nu ook gerecycled. Met vrachtwagens en minimasten moet duidelijk worden dat geen elektrisch apparaat te klein is voor recycling.

De actie is een initatief van recyclingorganisatie Wecycle. De stichting wil bezoekers bewust maken dat geen afgedankt elektrisch apparaat of spaarlamp, zogeheten e-waste, te klein is voor recycling.

Elk jaar belandt zo'n 35 miljoen kilo aan kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Per Nederlander is dat gemiddeld zo'n 23,7 kilo aan elektrische apparaten en energiezuinige lampen af. Daarvan belandt twee kilo in de vuilnisbak.

Zonde

[caption id="attachment_48892" align="alignright" width="300"] De Wecycle-vrachtwagen in Madurodam.[/caption]

Het weggooien van elektronisch afval is zonde. Door e-waste te recyclen blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu. Kleine apparaten kunnen voor meer dan 75 procent gerecycled worden, spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent.

Inleveren van elektrische apparaten en spaarlampen kan bij de milieustraat of bij de winkels die deze producten verkopen. Bij steeds meer winkels kunnen klanten zonder tussenkomst hun oude elektrische apparaten, spaarlampen, tl-buizen en batterijen inleveren.

Foto: Henk-Jan van der Klis