24-08-2015 07:46 | Door: Chris Thijssen

Het Belgische waterzuiveringsbedrijf Aquafin heeft een installatie in productie genomen die struvietkristallen uit het slib van huishoudelijk afvalwater haalt. Struviet kan worden gebruikt voor het maken van kunstmest.

De NuReSys-installatie (Nutrient Recovery System) in Wilsele is na twee jaar testen definitief in gebruik genomen. Volgens Aquafin produceert de installatie per jaar 12 ton struvietkristallen. De struviet wordt gebruikt door een kunstmestfabrikant waarmee het waterzuiveringsbedrijf eerder een overeenkomst sloot.

Elke dag stroomt er 10 ton fosfor uit menselijke urine via het afvalwater naar de rioolzuiveringsinstallaties van Aquafin, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Voor de vorming van struvietkristallen wordt aan dat fosfor magnesium toegevoegd. Hierdoor kunnen de kristallen uit het slib worden gescheiden.

50 procent

“We zijn momenteel in staat om meer dan 15 procent van het fosfor uit het slib te halen en circa 50 procent van de struvietkristallen die zich vormen, te recupereren”, zegt Marjoleine Weemaes, groepsleider Onderzoek bij Aquafin, tegen Vilt. “Die percentages zouden we nog willen optrekken tot respectievelijk 20 en 60 à 70 procent.”

De NuReSys-installatie in Wilsele is volgens Aquafin in België de enige in zijn soort. De technologie is bedacht door Wim Moerman, van het Belgische eenmansbedrijf Akwadok. Het systeem leverde hem in 2010 een ITM Industrie Award op, in de categorie ‘Best practice in process’. 

Nijmeegse Vierdaagsefeesten

Ook andere bedrijven halen struviet uit rioolslib. Zo zet het Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn zet rioolslib om in duurzame elektriciteit en struviet. Hiervoor gebruikt het waterschap een installatie van Sustec.

Het Gelderse bedrijf SaNiPhos, onderdeel van GMB BioEnergie, zet urine om in landbouwmeststof. Dat deed het bedrijf onlangs nog met de urine die werd verzameld tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.

Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw | Foto: eutrophication&hypoxia, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)