25-08-2015 09:55 | Door: Thijs ten Brinck

Een team Australische onderzoekers ziet in afval uit de wijnindustrie kansen om hernieuwbare biobrandstoffen te maken. Uit een ton pulp maakte het team 400 liter bio-ethanol.

De vorming van bio-ethanol is de kurk waar wijnproducenten al eeuwen op drijven. Ook uit de minder smakelijke reststromen van wijnmakers blijkt waardevolle alcohol te winnen.

“Druivenafval is goed beschikbaar en het kost de boeren nu meestal geld om er van af te komen”, zegt Rachel Burton, associate professor aan de University of Adelaide. “De pulp bestaat voor het leeuwendeel uit componenten die eenvoudig te vergisten zijn. Dit is in potentie een rendabel proces.”

Volgens de universiteit komt er jaarlijks 13 miljoen ton aan druivenpulp vrij bij de wereldwijde wijnproductie.

Zuren en enzymen

Uit de afvalstroom, bestaande uit druivenschillen, pitjes en de takjes die de trossen bij elkaar houden, maken onderzoekers van de University of Adelaide bruikbare bio-ethanol. De biobrandstof kan worden toegevoegd aan gewone benzine en verlaagt de CO2-uitstoot van auto’s.

Wanneer het vergistingsproces van de druivenpulp op natuurlijke wijze verloopt is er per ton afval 270 liter bio-ethanol te winnen. Wordt de biomassa eerst voorbewerkt met zuren en enzymen dan loopt de productie op tot 400 liter per ton. Wat overblijft kan dienen als veevoer of grondverbeteraar.

Bron: University of Adelaide | Foto: tribp, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)