08-09-2015 09:07 | Door: Erik Verheggen

De Schotse producent van glazen flessen O-I stopt met de eigen recycling van glas. Het bedrijf neemt zijn grondstoffen voortaan af van een reusachtige, nieuwe recyclingfabriek van Viridor.

De beide bedrijven hebben daarvoor een samenwerkingscontract gesloten, meldt de website Let’s Recycle.

glas

O-I is een van de grootste producenten van glazen verpakkingen ter wereld. Het bedrijf produceert elk jaar miljoenen whiskyflessen en andere glasverpakkingen.

De komende zeven jaar betrekt I-O vermalen glasafval van de enorme nieuwe recyclingfabriek van het Britse afvalbedrijf Virodor, die deze maand open ging.

In de installatie in de Schotse plaats Newhouse verwerkt Viridor glasafval uit 27 van de 32 Schotse councils. De fabriek beschikt over de nieuwste sorteertechnieken. Vijftien optische sorteerders en röntgenscheiders sorteren het glasafval.

Recyclingpercentage

De tientallen miljoenen kostende fabriek kan volgens Viridor 200.000 ton glasafval per jaar verwerken. Het zou een van de drie grootste glasverwerkingsinstallaties in de wereld zijn.

I-O had tot voor kort zelf een fabriek voor glasrecycling. Met de deal schurkt de flessenproducent dicht tegen afvalbedrijf Viridor aan. Het glasafval dat I-O zelf inzamelt, wordt door Viridor verwerkt tot grondstof voor de fabrieken van I-O. I-O kan daarmee het percentage gerecycled glas in zijn flessen verhogen, schrijft Let's Recycle.

Bron: Viridor, Let's Recycle | Foto whisky: Matthew, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto glasafval: LHOON, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)