09-09-2015 10:25 | Door: Thijs ten Brinck

De Eindhovense start-up Ioniqa Technologies heeft een miljoeneninvestering ontvangen om zijn recyclingmethode voor PET-flessen en andere gekleurde plastics op te schalen.

De start-up zegt dat zijn proces het ‘missende puzzelstuk is dat het mogelijk maakt polyethyleentereftalaat (PET) oneindig te recyclen. Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, gebruikt magnetische vloeistoffen om frisdrankflessen en andere plastics volledig om te zetten in basisgrondstoffen.

“Met onze baanbrekende recyclingtechniek dragen we bij aan de circulaire economy”, zegt Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa Technologies. “De investering is een mijlpaal in onze groeiplannen, we kunnen  nu een pilotinstallatie bouwen.”

De investeringsronde is geleidt door Chemelot Ventures, een durfkapitaalfonds dat is opgericht door DSM Nederland, Industriebank LIOF, de Rabobank en de Provincie Limburg.

Oneindig ontkleuren

Met het chemische proces van Ioniqa is het niet langer nodig om plastics op kleur te sorteren. De PET-afvalproducten kunnen in een reactor worden omgesmolten tot de vloeibare basisgrondstoffen voor de plastics.

Als het PET gesmolten is, haalt Ioniqa met een magnetische vloeistof alle kleurstoffen en andere verontreinigingen uit het mengsel. Een heldere, kleurloze plastic blijft dan over. Daaraan kunnen fabrikanten opnieuw kleurstoffen en andere eigenschappen toevoegen.

Bekijk het proces van Ioniqa Technologies op kleine schaal:

Bron: Ioniqa, Chemelot Ventures | Foto: Horia Varlan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)