31-01-2013 16:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met ingeblikte lucht wil een Chinese miljonair het leed verzachten voor inwoners van Beijing die kampen met de ergste smogperiode sinds mensenheugenis.

Het is een ‘campagne-met-een-knipoog’. Miljonair Chen Guangbiao deelde woensdag blikjes verse lucht uit die waarschijnlijk alleen nog in onbedorven en niet vervuilde gebieden in China te vinden is.

De Chinese multimiljonair vergaarde zijn fortuin met afvalverwerking en –recycling. Inmiddels is hij een filantroop met een boodschap. “Ik wil burgemeesters en de bazen van grote ondernemingen duidelijk maken dat groei in BNP niet het enige is dat telt. Streef niet naar winstmaximalisatie ten koste van ons nageslacht en ten koste van de natuur.”

Zelfpromotie

Door uitstoot van verkeer en industrie is de luchtkwaliteit in China de laatste weken tot een dieptepunt gezakt. Luchtvervuiling wordt gemeten in zogeheten PM2.5-deeltjes, stofdeeltjes van 2,5 micrometer die long- en hartziekten kunnen veroorzaken. Op 12 januari werd een niveau van 755 gemeten – het hoogste niveau ooit gemeten. De World Health Organization acht een niveau van 20 PM2.5 per dag acceptabel.

Chen vertelde dat na een wandeling van 20 minuten duizeligheid en keelpijn reeds zijn deel waren.

De vrolijk gekleurde blikjes lucht dragen opschriften als: “wees een goed mens – heb een goed hart – doe goede dingen” met een afbeelding van Chen erop en het onderschrift ‘Chen Guangbiao is een goed mens’.

De 44 jarige ondernemer is een onvermoeibare promotor – van zichzelf – met een geschat vermogen van $740 mln (€546 mln) volgens het Chinese equivalent van de Quote 500. Hij heeft circa vier miljoen volgers op  Sina Weibo, de Chinese versie van Twitter.

8 miljoen blikjes

Chen geeft weliswaar toe dat zijn ingeblikte lucht campagne zowel verwarring als enthousiasme oplevert, maar zegt daarbij dat het een prima methode is om aandacht te vragen voor de milieu- en luchtkwaliteit, niet alleen bij media maar ook bij mensen die wanhopig trachten de smog te ontlopen.

De 21-jarige buurtbewoner Hu zegt: “De lucht in Beijing moet echt verbeteren, dus het is prima dat een goed mens als Chen daar aandacht voor vraagt. Het zorgt ervoor dat mensen minder brandstof gebruiken en doe wat ze kunnen om de lucht in Beijing ok te houden.”

De blikjes verse lucht werden gratis uitgedeeld afgelopen woensdag – maar kosten anders ¥5  (€0,60). De opbrengsten gaan naar arme provincies in China of naar plaatsen van historisch belang.

De verkopen waren tot nog toe matig, maar in deze smogperiode werden volgens Chen in de afgelopen 10 dagen zo’n 8 miljoen blikjes verkocht.

Bron: Reuters

Foto: Dominique  via Flickr.com