17-09-2015 09:22 | Door: Erik Verheggen

Rotterdam wilde het al worden. Maar ook de Vlaamse havens positioneren zich als duurzame circulaire hub voor materiaalstromen.

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (Vil) start een project om de recyclingactiviteiten in de Vlaamse havens steviger te profileren. Bij het project zijn 21 bedrijven betrokken. Naast de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge zijn dat onder meer 3M, BASF, Bollegraaf Recycling, Van Gansewinkel Groep, Indaver en Umicore.

Circulaire economie

Het project ‘Flanders Recycling Hub’ moet leiden tot een internationale recyclinghub waar materialen aangevoerd, verwerkt en weer geëxporteerd worden. Vlaanderen moet daarmee uitgroeien tot het centrum van de Europese circulaire economie.

“Vlaamse bedrijven beschikken al over een uitgebreide knowhow op het vlak van recyclage”, zegt project officer Hans Vandenborre van het Vil. “Zij behoren tot de wereldtop. Maar dat volstaat niet om van Vlaanderen een recyclagehub van internationaal formaat te maken. De materialenstromen komen niet vanzelf.”

Ook de haven van Rotterdam profileerde zich de afgelopen jaren als circulaire hub van Europa. De haven ziet zichzelf als grootste haven en distributie-knooppunt van Europa als logische plek waar recycling, ‘take back logistics’ en alternatieve grondstoffen en materiaalstromen bijeen komen.

Materiaalstromen

Het Vil zegt goed te kijken naar andere havens die zich als circulaire hub presenteren. Vragen die de partijen proberen te beantwoorden zijn welke oorsprong, bestemming en omvang materiaalstromen hebben. Ook onderzoeken zij technische innovaties op het gebied van recycling. 

Bron: Vil | Foto: August Brill, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)