17-09-2015 18:08 | Door: Erik Verheggen

Het Franse bedrijf Carbios opent een pilotfabriek voor de productie van bio-afbreekbare plastics uit afvalkunststof. Het bedrijf maakt de recyclebare plastics met behulp van enzymen.

Met de pilotfabriek verwacht Carbios aan te tonen dat de bio-afbreekbare materialen geschikt zijn voor toepassing in plastic folie, landbouwplastic en plastic zakken.

Carbios claimt dat zijn enzymenproces polymeren uit afvalplastic terugbrengt in de oorspronkelijke toestand. Zo ontstaat een eindeloos recyclebaar, bio-afbreekbaar plastic.

Polymelkzuur 

De enzymen van Carbios zijn bijvoorbeeld in staat om polymelkzuur (PLA) snel te verwerken. In 48 uur wordt 90 procent van het inputmateriaal gedepolymeriseerd. Het bedrijf werkt ook aan verwerkingsmethoden voor Pet en PTT.

De volgende stap zijn industriële toepassingen, meldt het bedrijf. “We hebben nu alle vaardigheden en gereedschappen daarvoor in huis”, zegt CEO Jean-Claude Lumaret van Carbios.

Daarvoor moet de fabriek eerst fors worden opgeschaald. Carbios heeft nu 300 liter enzymen opgelijnd. Daarmee kan het bedrijf 40 kilo plastic per uur produceren. Binnen de fabriek maakt het bedrijf ook profielen en folies van het materiaal.

Carbios haalde eind 2013 financiering op met een beursgang. Het bedrijf ontwikkelde de enzymen daarna samen met het Franse innovatiecentrum Critt Bio-Industries in Toulouse. 

Bron: Carbios | Foto: Erich Ferdinand, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)