22-09-2015 15:25 | Door: Fitria Jelyta

Een Canadese recyclingorganisatie heeft plannen om de grootste recyclingfabriek van Groot-Brittannië in Londen te bouwen. De fabriek moet sanitair afval verwerken tot herbruikbare plasticvezels.

Knowaste heeft een recyclingproces ontwikkeld om gebruikte verzorgingsproducten als luiers, maandverband en tampons te verwerken tot herbruikbare plasticvezels. De nieuwe fabriek in de Londense wijk Hayes gaat jaarlijks 36.000 kilogram aan sanitair afval verwerken.

In het recyclingproces van Knowaste wordt het afval eerst grondig gesteriliseerd. Daarna gaat het afval door een machine die de gesteriliseerde materialen versnippert en sorteert. Dit resulteert in plasticvezels die bouwbedrijven kunnen gebruiken voor het maken van beton en asfalt. Ook zijn de plasticvezels bruikbaar in de productie van plastic afvalbakken en kattenbakgrind.

Minder CO2-uitstoot

Knowaste verwacht de nieuwe Londense fabriek in 2017 in gebruik te nemen. De fabriek wekt voor een deel zijn eigen energie op en de installaties zijn zuinig met water

Volgens de organisatie is het Knowaste recyclingproces de meest duurzame manier om sanitair afval te verwerken. Het proces stoot tot 70 procent minder CO2 uit dan afvalverbranding.

Knowaste verwacht 97 procent van het sanitaire afval in Groot-Brittannië te verwerken tot herbruikbaar plastic. De recyclingorganisatie heeft verder plannen om binnen vijf jaar zeven andere fabrieken in Groot-Brittannië op te zetten voor de duurzame verwerking van sanitair afval.

Nederland

Tot enkele jaren geleden had Knowaste ook in Nederland een verwerkingsinstallatie voor luiers en sanitaire producten. Die is in 2007 failliet gegaan. Afvalverwerker ARN bouwt in Nijmegen een nieuwe fabriek voor de lastige te verwerken reststroom. 

Bron: Edie, Knowaste | Foto: Dan McKay, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)