18-02-2013 15:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door afval samen te persen met zonne-energie zorgt CompriCon dat containers minder vaak geleegd hoeven te worden. En dat scheelt CO2-uitstoot.

Voor in de kleinere straten in Amsterdam-Oost is het af en toe dringen geblazen: vuilniswagens legen de containers waar bewoners hun afval in storten, blokkeren ze de doorgang, scheren rakelings langs de auto’s en blazen ondertussen flink wat CO2 uit.

Dat moet anders kunnen, dacht Pim Koldenhof van P&P Solutions. Uiteindelijk leidde dat tot de CompriCon: een perscontainer voor huishoudelijk afval en kunststof die vier keer zoveel afval kan verwerken als een traditionele container. ‘Zodra de container vol zit, wordt de pers in werking gezet,’ zegt Koldenhof. Dankzij deze op zonne-energie werkende pers hoeft de container minder vaak geleegd te worden, wat transportkosten bespaart.

Hygiënisch

Verschillende gemeenten maken al gebruik van dit systeem. In Amsterdam-Oost heeft de CompriCon er voor gezorgd dat er vier keer zoveel afval kan worden ingezameld per container dan voorheen. Niet alleen minder CO2-uitstoot is een voordeel van de CompriCon: het systeem is ook een meer duurzame en hygiënische oplossing voor het inzamelen van afval.

Het systeem wordt nu voornamelijk gebruikt door gemeenten ‘Maar het is zeker ook geschikt voor bedrijven die veel afval produceren,’ aldus Koldenhof. Wel even opletten: het systeem is minder geschikt voor papier, textiel en glas.

Plaatsing

De container kost eenmalig €15.000. Een voordeel boven andere perscontainers, is dat er geen rekening hoeft te worden gehouden met stroomkabels omdat er geen stroomvoorziening nodig is. Dit zal stroomstoringen voorkomen.

Dankzij deze voordelen, kan de plaatsing van de container sneller en veiliger plaatsvinden. Het onderhoud van de container vindt plaats op straatniveau en kan veilig en snel worden uitgevoerd.

Foto: B. Editor via Flickr.com