26-02-2013 13:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Inzamelaar en recycler Wecycle heeft dit jaar voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis minder elektronisch afval ingezameld.

Het was voor het eerst sinds de start van Wecycle dat er minder is ingezameld. 2011 was nog een recordjaar waarin 128 miljoen kilo aan elektronisch afval werd ingezameld, maar in 2012 zakte dat naar 121 miljoen kilo.

De daling heeft volgens de stichting twee redenen. Ten eerste zorgt de crisis ervoor dat minder mensen elektronica kopen en ten tweede is er steeds minder zware elektronica, zoals beeldbuismonitoren. “Wij hebben het idee dat er de elektronicaverkopen harder zijn gedaald dan onze inzameling,” zegt Wecycle. Exacte cijfers over hoe zwaar de effecten van minder zware elektronica en de crisis wegen zijn er echter niet.

Is er een trend?

“Als de economische crisis aanhoudt wordt verwacht dat de inzameling komend jaar weer zal dalen.” Toch is meer inzameling in combinatie met een aanhoudende crisis mogelijk. In Nederland wordt er per jaar ongeveer 400 miljoen kilo aan elektronisch afval weggegooid, zo’n 24 kilo per persoon. Dat betekent dat 279 miljoen kilo nog niet wordt ingezameld. “We proberen dit potentieel te benutten,” zegt Wecycle. Dat wil de stichting doen door meer inzamelpunten te realiseren. De organisatie zamelt al 7 kilo in per persoon, fors meer dan de wettelijk verplichte 4 kilo.

Wecycle

Wecycle werkt samen met duizenden winkels en alle Nederlandse gemeenten om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen en te recyclen. Dat wordt bekostigd met de verwijderingsbijdrage die moet worden betaald op bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines.

Foto: JuditK via Flickr.com