22-10-2015 12:12 | Door: Erik Verheggen

De Duits-Nederlandse afvalverbrander Evi bouwt in Coevorden een fabriek voor organische mestkorrels. Evi droogt de mest met warmte uit zijn afvalverbrandingsinstallatie.

De bouw van de fabriek op het Europark in Coevorden start begin 2016. Jaarlijks moet daar 100.000 ton dikke mestfractie worden omgezet in mestkorrels. Het is een organisch mestproduct waarin de mineralen op duurzame wijze hergebruikt kunnen worden in andere delen van Europa of de wereld, meldt het bedrijf.

Laagwaardige stoom

“Met behulp van meer laagwaardige stoom die in onze afvalenergiecentrale vrijkomt, is het mogelijk om organische mestkorrels te produceren die door boeren in andere delen van Europa of de wereld kan worden gebruikt voor een beter productie van hun gewassen”, zegt Evi-directeur Eric Pot. “Ook realiseren we hiermee een beter energetisch rendement van onze eigen afvalenergiecentrale op het Europark.”

Evi Coevorden ligt op de Duits-Nederlandse grens. Het bedrijf verwerkt zowel Nederlands als Duits afval. Het bedrijf heeft daarvoor een spoorlijn aangelegd die op de spoornetten van beide landen is aangesloten.

Bron: Evi | Foto: Public Domain