28-10-2015 09:28 | Door: Chris Thijssen

Fulgar, een Italiaanse fabrikant van synthetisch garen, heeft een nieuwe nylonvezel gemaakt van bonen van de wonderolieboom.

Evo, zoals de nieuwe nylonvezel heet, kan volgens Fulgar worden gebruikt voor vrijwel alle textieltoepassingen. De ultralichte, stretchende en ademende eigenschappen maken de vezel in het bijzonder geschikt voor het maken van sportkleding, stelt de garenfabrikant.

De Evo-nylonvezel is volledig gemaakt van wonderolie, afkomstig van bonen van de wonderolieboom. Deze boom groeit in dorre gebieden, die ongeschikt zijn voor andere landbouw.

Van de bonen van de boom wordt ook wonderolie gemaakt, dat wordt gebruikt bij de productie van bepaalde smeermiddelen, hydraulische en remvloeistoffen, verf, inkt en badolie.

Duurzaamheidsbeleid

Duurzaamheid is volgens Fulgar een belangrijke pijler van zijn MVO-beleid. Onderdeel van het duurzaamheidsbeleid is investeren in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzame productiemethoden. Evo is daar een resultaat van.

Een ander product dat voortkomt uit de duurzaamheidsinspanningen is Q-Nova, een innovatieve nylonvezel die voor 99 procent is gemaakt van gerecyclede materialen. De vezel is daarnaast ontwikkeld in een ecologisch duurzaam proces, stelt Fulgar.

Bron: Fulgar | Foto: Maja Dumat https://www.flickr.com/photos/blumenbiene/15436628611/, via Flickr Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)