28-10-2015 09:06 | Door: Chris Thijssen

Costa Cruises bespaarde vorig jaar 80 procent energie door de plaatsing van LED-verlichting in zijn schepen. De Italiaanse rederij claimt daarnaast in 2019 ’s werelds eerste LNG-cruiseschip in gebruik te nemen.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport 2014 van Costa Cruises. De rederij, die cruises naar verschillende delen in de wereld verzorgt, werkt naar eigen zeggen voortdurend aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van zijn activiteiten.

Zo lanceerde het bedrijf verschillende maatregelen die onder andere een vermindering van grondstoffenverbruik, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik garanderen.

Een van de maatregelen die Costa Cruises in 2014 nam, was de plaatsing van LED-verlichting op al zijn schepen. In totaal zijn 450.000 lampen vervangen door LED’s. Dit leverde een energiebesparing van 80 procent op.

CO2-reductie

Verder verminderde de rederij het brandstofverbruik per passagier per dag met 9 procent en zijn totale CO2-voetafdruk met 3 procent. Daarnaast wist het personeel op de schepen 100 procent van de gebruikte materialen en producten aan boord te verzamelen en te scheiden voor verwerking en recycling.

Ook het waterverbruik op de schepen daalde met 1,36 procent. Twee derde van deze besparing is te danken aan water dat aan boord is geproduceerd met behulp van speciale ontziltingsmachines.

LNG

Behalve de resultaten over 2014, geeft het duurzaamheidsrapport ook de toekomstplannen van de rederij weer. Een van de plannen is de ingebruikname van twee cruiseschepen die volgens het bedrijf als eerste ter wereld worden aangedreven door LNG.

Naar verwachting gaan de schepen in 2019 en 2020 de zee op. Daarmee strijdt Costa Cruises met concurrent Carnival, die tussen 2019 en 2022 vier cruiseschepen op LNG in de vaart neemt. 

Verder heeft Costa Cruises de ambitie om aan boord van zijn schepen duurzamer voedsel te serveren. Hiervoor wil de rederij onder meer lokaal en verser voedsel inkopen.

Bron: Costa Cruises | Foto: Costa Cruises