16-11-2015 14:54 | Door: Thijs ten Brinck

Boerende beesten maken wol, samen met zijde, tot de minst maatschappelijk verantwoorde textielsoort. De milieu-impact van gerecyclede of oliegebaseerde kleding is over de gehele keten het kleinst.

Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft, in opdracht van MilieuCentraal. Duurzaamheidsadviesbureau CE Delft vergeleek vijftien textielsoorten op de aspecten klimaatimpact, land- en watergebruik, milieuvervuiling en dierenwelzijn.

Gerecycled katoen is volgens CE Delft de meest duurzame textielsoort maar is volgens de onderzoekers nog beperkt verkrijgbaar in kledingwinkels. Daarna volgen verrassend de aardoliegebaseerde stoffen polyester, acryl en elastaan. De productie van deze stoffen kost weinig water en grondoppervlak, terwijl de klimaatimpact niet groter is dan die van natuurlijke stoffen.

Aardolietextiel het duurzaamst?

Ook fleece en nylon zijn op veel vlakken duurzamer dan natuurlijke grondstoffen als linnen, hennep, biokatoen en het bioplastic polymelkzuur. Op afstand volgen dierlijke producten als wol en zijde. De productie van deze stoffen heeft de grootste klimaatimpact, vergt veel water en ruimte, en heeft dikwijls een slechte invloed op het dierenwelzijn.

Volgens Kirsten Palland wordt alle kleding echter het duurzaamst als je er zuinig op bent, kiest voor tijdloze mode en niet gaat voor impulsaankopen. “Dit heet slow fashion”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. ”Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen.”

Bron: MilieuCentraal, StudioMyr | Foto: Eliza, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)