22-03-2013 11:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit een rapport van non-profitorganisatie Textile Exchange blijkt dat H&M in 2012  grote vooruitgang heeft geboekt met het gebruik van biologisch katoen.

Afgelopen jaar kwam H&M wederom als grootste gebruiker van gecertificeerd biologisch katoen uit de bus. Momenteel is 11,4 procent van het katoen afkomstig van duurzame bronnen, dit komt mede dankzij het Better Cotton Initiative. De ambitie van de winkelketen is om in de toekomst alleen nog duurzaam katoen te gebruiken.

Niet alleen op biologisch katoen scoort de keten goed. H&M is het eerste modebedrijf ter wereld dat naar buiten komt met een lijst van toeleveranciers. De lijst omvat ongeveer 95 procent van het totale productievolume. H&M wil een bijdrage leveren aan een grotere transparantie en uiteindelijk meer duurzaamheid verwezenlijken binnen de modebranche.

 

Ontwikkelingen

 

In het verslag komen meerdere ontwikkelingen aan bod. Zo geeft H&M door wereldwijde inzameling afgedankte kleding een nieuw leven, ongeacht in welke staat de kleding verkeert en ongeacht welk merk de kleding heeft. Hiermee willen ze de hoeveelheid textiel dat op de vuilstortplaats terecht komt, verminderen.

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds heeft het de populaire kledingketen een innovatieve strategie gelanceerd voor waterbeheer. Dit waterbeheer is wereldwijd en omvat de hele keten: een doorbraak binnen de mode-industrie. Door deze innovatie is inmiddels al 450 miljoen liter water bespaard.

Ook heeft H&M tijdens een ontmoeting met de premier van Bangladesh, gepleit voor hogere lonen voor arbeiders in de kledingindustrie. Inmiddels zijn er al 570.821 arbeiders ingelicht over hun rechten.

Foto: Subarcticmike via Flickr.com