27-11-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Zweedse bedrijven, wetenschappers en instituten onderzoeken de mogelijkheden voor de productie van een nieuwe textielvezel uit ruwe houtmaterialen en gerecycled biobased textiel.

Dat meldt Business Sweden, een overheidsorganisatie die als doel heeft de Zweedse export te promoten. BioInnovation, een R&D-accelerator die de chemische, textiel- en houtindustrie in het land verbindt, maakt SEK 45,4 mln (zo’n € 5 mln) vrij voor het project.

In het project, met de naam 'Establishing locally produced textiles in Sweden', werken verschillende bedrijven, wetenschappers en andere organisaties gedurende drie jaar samen aan de ontwikkeling van een nieuwe textielvezel. Hiervoor willen ze een duurzaam productieproces ontwikkelen en gebruik maken van ruwe houtmaterialen en gerecycled biobased textiel.

Groeiende vraag naar textielvezels

Hiermee willen de initiatiefnemers inspelen op de vraag naar textielvezels, die volgens hen flink groeit als gevolg van een groeiende middenklasse en urbanisatie. Ze verwachten dat de behoefte aan deze vezels in 2050 is verdubbeld.

De productie van op olie gebaseerde textielvezels en katoenvezels heeft echter een hoogtepunt bereikt, te wijten aan de negatieve effecten op het milieu, stellen de onderzoekers. Het project heeft dan ook als doel uit te zoeken of en hoe duurzame biobased textielproductie kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van de duurzamere grondstoffen.

Bron: Business Sweden | Foto: Ellen Forsyth, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)