01-12-2015 07:31 | Door: Chris Thijssen

De Chinese textielproducent Flocus heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de natuurlijke vezel kapok te verwerken tot textielvezel. De vezel bezit van nature waterafstotende eigenschappen.

Kapok is een vezel uit de gedroogde vruchten van de tropische kapokboom. De vezels bestaan uit cellulose, xylaan en lignine. Door de zachte en lichtgewicht eigenschappen van de pluizige vezels, worden deze al langer gebruikt in de textielindustrie als vul- en isolatiemateriaal in producten als kussens en dekens.

De vezels zijn van nature echter ook voorzien van een fijne wasachtige coating, waardoor ze niet gemakkelijk tot garens te spinnen zijn. De Chinese textielproducent Flocus heeft nu een methode ontwikkeld waarmee dat wel lukt. De producent ziet grote kansen voor kapokstof in de textielindustrie.

High performance-kleding

Behalve lichtgewicht en isolerende eigenschappen, heeft de vezel ook waterafstotende eigenschappen. Dit maakt het een geschikte natuurlijke vezel voor high performance-materialen, zoals waterbestendige materialen die worden gebruikt voor de productie van outdoorkleding. Hiervoor worden vaak schadelijke chemicaliën gebruikt.

Daarnaast heeft kapok een natuurlijk antibacterieel effect dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wol, motten op afstand houdt.  

Volgens Flocus is het mogelijk bij de verwerking van kapokvezels tot garens variabele hoeveelheden van andere natuurlijke of synthetische vezels toe te voegen. Zo kunnen fabrikanten verschillende mengsels produceren, zoals een mix tussen kapokvezel en katoen.

Bron: Flocus | Foto: guilherme jofili, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)