02-12-2015 10:29 | Door: Chris Thijssen

Na Adidas gaat ook New Balance de tussenzolen van hardloopschoenen 3D-printen. Hiermee kan het merk de eigenschappen van de zool afstemmen op de wens van de gebruiker.

De stap naar een 3D-geprinte tussenzool komt voort uit de samenwerking van schoenenmerk New Balance met het bedrijf 3D Systems. Dit bedrijf, dat 3D-printoplossingen levert, ontwikkelde DuraForm Flex, een elastisch poederachtig materiaal dat voor het printen van de tussenzool wordt gebruikt.

De tussenzool zorgt voor ondersteuning en demping van de voet. Dit deel van de schoen is het belangrijkst voor de drager, omdat elke voet andere ondersteuning en demping nodig heeft.

Schoenzool op maat

Voorheen maakte New Balance voor elk type hardloper een andere schoen. Door de zool te printen, kan deze beter worden afgestemd op de schoendrager, zonder dat het merk daarvoor een volledig nieuwe schoen hoeft te ontwerpen.

Ook Adidas ziet kansen voor het 3D-printen van tussenzolen. Voor de ontwikkeling van de onlangs gelanceerde Futurecraft 3D-zool werkte het sportkledingmerk samen met het Belgische 3D-printbedrijf Materialise.

Bron: 3D Systems