03-12-2015 10:11 | Door: Chris Thijssen

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in de Britse plaats Swadlincote in Derbyshire een jaar lang werken aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan.

Dat schrijft The Guardian. Sainsbury’s steekt £ 1 mln ( € 1,3 mln) in het innovatieproject. Hiermee wil de supermarktketen voedselverspilling van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk aanpakken. Eerder kondigde de keten aan op zoek te zijn naar een geschikte Britse plaats die hiervoor als proeftuin kon dienen. Dat is Swadlincote geworden.

In deze stad, met 36.000 inwoners, gaat Sainsbury’s effectieve oplossingen voor het verminderen van voedselverspilling ontwikkelen. Zo wil de keten nieuwe ideeën testen op het gebied van afvalbesparing en technologie. Voorbeelden hiervan zijn koelsystemen die gebruikers waarschuwen wanneer voedingsmiddelen de houdbaarheidsdatum naderen, vuilnisbakken die recyclingadvies geven en programma’s om recycling te stimuleren. 

Na een jaar worden de bevindingen en aanbevelingen gebundeld in een plan, dat vervolgens door alle Britse steden kan worden ingezien en gebruikt.

50 procent minder voedselafval

Volgens Sainsbury’s kan het project de hoeveelheid voedselafval in Swadlincote met 50 procent verminderen. Dit zou een gemiddelde familie in de plaats jaarlijks £ 350 (zo’n € 495) besparen op voedselrekeningen. Als de technieken in heel Groot-Brittannië worden gebruikt, verwacht de supermarktketen een totale besparing van £ 9.3 mrd (€ 13 mrd) per jaar.

Het project is onderdeel van het nieuwe Waste Less, Save More-initiatief, waarmee Sainsbury’s vijf jaar lang £ 10 mln (€ 13,8 mln) investeert in activiteiten om voedselverspilling terug te dringen. Niet alleen in de keukens van de consument, maar ook in de eigen operaties.

Bron: The Guardian, Sainsbury’s | Foto: Sainsbury’s (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)