07-12-2015 10:02 | Door: Chris Thijssen

Het Belgische Cirkle.be levert biologische voedingsmiddelen aan huis en haalt tegelijkertijd afgedankte spullen van klanten op. Hiermee wil de start-up de circulaire economie stimuleren.

Cirkle.be koppelt een bezorgservice van voedingsmiddelen aan een gratis recyclingdienst. Klanten, zowel particulieren als bedrijven, kunnen online boodschappen bestellen, die vervolgens door de start-up worden geleverd. De bezorgbusjes rijden vervolgens niet leeg terug naar het depot, maar zamelen huishoudelijk afval van klanten in.

De start-up neemt meer dan twintig afvalstromen van zijn klanten terug. Dat afval wordt gesorteerd en geselecteerd voor hergebruik of recycling. Een voorbeeld hiervan is de frituurolie die de start-up aan zijn klanten verkoopt. Na gebruik haalt de bezorg- en ophaaldienst deze olie weer op bij de klant.

Cirkle.be verkoopt de olie aan een bedrijf dat er biodiesel van produceert. Deze biodiesel gebruikt de start-up vervolgens als brandstof voor de bestelwagens van de start-up.

Efficiënte logistiek

De circulaire boodschappenaanbieder zegt zijn ecologische voetafdruk ook op andere manieren te beperken. Zo geeft de bezorgdienst de voorkeur aan lokale producenten en biologische producten. 80 procent van het versaanbod moet dan ook afkomstig zijn van Belgische boerderijen.

Daarnaast hergebruikt de start-up verpakkingen zoveel mogelijk en wordt voor de isolatie van de boodschappenboxen ecologische schapenwol gebruikt. Door een leveringsroutestysteem op basis van nabijheid kan Circle.be zijn leveringsroutes naar eigen zeggen optimaliseren. Door de ophaaldienst van afgedankte spullen, keren bestelwagens aan het eind van de dag bovendien niet leeg terug naar het depot.

Cirkle.be ontving onlangs het label ‘Highly Commended’ van de The Circulars 2016, georganiseerd door de World Economic Forum Young Global Leaders Circular Economy Tasforce. The Circulars is een programma dat wereldwijd particulieren en organisaties ondersteunt die actief bezig zijn met circulaire economie.

Bron: Cirkle.be | Foto: Nick Saltmarsh, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)