08-12-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Intertek, leverancier van testdiensten in verschillende sectoren, heeft de Chemical Smart Screening ontwikkeld. Hiermee kunnen kledingfabrikanten schadelijke stoffen in chemicaliën opsporen.

De Chemical Smart Screening-dienst van Intertek detecteert schadelijke stoffen in chemicaliën en hulpstoffen die worden gebruikt bij het produceren van kleding en schoenen. Speciale machines screenen de chemicaliën op vierhonderd veelvoorkomende schadelijke stoffen die zijn geïdentificeerd door de Reach-regelgeving van de Europese Unie.

Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn vlamvertragers, ftalaten, alkylfenolethoxylaten en perfluorkoolstoffen (PFK’s). De machines hebben slechts een sample van de chemicaliën nodig om deze stoffen op te sporen.

Productieketen verduurzamen

Volgens Intertek maakt de nieuwe dienst het productieproces van kleding en schoenen een stuk efficiënter, omdat de machines de schadelijke stoffen vóór aanvang van het productieproces opsporen. Dit vermindert de productiekosten, doorlooptijd en de noodzaak voor herbehandeling van materialen.

Daarnaast kunnen kledingmerken en -fabrikanten zo hun productieketen verduurzamen en inzichtelijk maken, stelt het bedrijf. “Met de vele initiatieven uit de industrie, zoals de Roadmap to Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC), hebben kleding- en schoenmerken oplossingen nodig om hun ecologische prestaties te meten en te verbeteren”, zegt Dirk von Czarnowski, Vice President Global Chemical at Intertek.

Bron: Intertek | Foto: DFID - UK Department for International Development, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)