11-12-2015 18:45 | Door: Aveline Bies

Franse supermarkten mogen onverkocht voedsel vanaf 2016 niet meer weggooien. Hiermee wil het Franse Parlement voedselverspilling terugdringen.  

Dat schrijft The Guardian. Het wetsvoorstel schrijft niet alleen voor dat supermarkten geen voedingsmiddelen meer mogen weggooien, maar ook dat ze voedsel niet ongeschikt mogen maken voor consumptie. Eerder dit jaar sneuvelde een vergelijkbaar voorstel nog vanwege procedurele fouten.

Volgens de nieuwe wetgeving moeten Franse supermarkten onverkochte artikelen, waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, verzamelen en distribueren naar charitatieve instellingen.

Producten die niet meer eetbaar zijn, worden verwerkt tot veevoer. Wanneer dat niet mogelijk is, kunnen deze worden gebruikt voor de productie van compost of voor vergisting tot energie.

7,1 miljoen ton voedsel verspild

Jaarlijks belandt in Frankrijk zo’n 7,1 miljoen ton in de vuilnisbak. Restaurants zijn verantwoordelijk voor 15 procent van de verspilling, tegenover 11 procent van retailers. 67 procent komt op de rekening van consumenten.

Het voorstel treedt op 13 januari in werking. Na de unanieme stemming voor het wetsvoorstel, lanceerde een groep Parijse restauranthouders de actie La box anti-gasp, waarmee honderd restaurants in de Franse hoofdstad van start gaan met het gebruik van doggybags.

De nieuwe wet sluit aan op het onlangs gepresenteerde Circular Economy Package van de Europese Commissie, waarin het verwaarden van reststromen centraal staat. Een van de doelstellingen is het terugdringen van voedselverspilling. 

Bron: The Guardian | Foto: Liz West, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)