14-12-2015 12:24 | Door: Chris Thijssen

Medewerkers uit de voedingssector zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de gevolgen van slechte hygiëne. Met betere maatregelen op dit gebied zou de horeca voedselverspilling kunnen terugdringen.

Dat blijkt uit een studie van Tork, dat producten en diensten levert op het gebied van hygiëne en reiniging voor onder meer de horecasector en de voedingsindustrie. Om bedrijven uit deze sectoren houvast te bieden, onderzocht het bedrijf de oorzaken van voedselverspilling.

Uit de studie blijkt dat voedselverspilling in veel gevallen direct voortkomt uit uitdagingen op het gebied van hygiëne. Zo kan verontreiniging door bacteriën als salmonella, E. Coli en listeria ontstaan door een verkeerd hygiënebeheer.

Risico’s kruisbesmetting

Onafhankelijke experts die meewerkten aan het onderzoek, benadrukken dat medewerkers uit de industriële voedingssector vaak niet voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van een slechte handhygiëne of de risico’s van kruisbesmetting.

Daarnaast zijn zij volgens het onderzoek vaak onvoldoende op de hoogte van het belang van de koudeketting, ofwel het bewaren van voedingsmiddelen bij een constante koude temperatuur. Tot slot zouden medewerkers niet altijd het belang inzien van het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen en materialen.

Richtlijnen en cursussen

“Voedselveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Van de medewerkers die de transportband bedienen, tot de hogere leidinggevenden”, zegt Renée Remijnse, marketing manager Benelux bij Tork, in een persbericht. “Het is voor bedrijven dan ook uiterst belangrijk om intern de aandacht te vestigen op het belang van hygiëne.”

Dat kan volgens de marketing manager bijvoorbeeld door middel van duidelijke richtlijnen en opleidingen of cursussen. Remijnse: “Hoewel we voedselverspilling nooit helemaal kunnen vermijden, kan de omvang ervan wel aanzienlijk verminderd worden door een betere toepassing van de hygiëneregelgeving.”

Om bedrijven te helpen in de strijd tegen voedselverspilling, heeft Tork een praktische gids met tips en adviezen samengesteld om het hygiënebeheer te verbeteren.

Bron: Tork | Foto: Tork (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)