17-12-2015 09:14 | Door: Aveline Bies

Kledingitems kunnen door kleine aanpassingen negen maanden langer mee. Dit reduceert de CO2-uitstoot, het afval en de watervoetafdruk met elk 20-30 procent wat € 6,9 mrd aan kosten bespaart. 

Dit schrijft Wrap. Zij ontwikkelden het ‘Sustainable Clothing report’ met hulp van bedrijven die zich hebben opgegeven voor het ‘Sustainable Clothing Action Plan’. Dit is een plan met als doel om de kledingindustrie te adviseren over methodes die retailers en merken kunnen implementeren om de levensduur van kleding te verlengen. Zo kunnen zij hier duurzame en economisch aantrekkelijke voordelen uit halen.

WRAP zegt dat het ontwikkelen van duidelijk gedefinieerde testprotocollen tijdens het productieproces de productspecificaties kan verbeteren en de consistentie van kwaliteit kan verhogen. Hierdoor is er een langere levensduur van een product mogelijk. Volgens het rapport helpt kleding die ontworpen is om langdurig mee te gaan en die er aantrekkelijk uitziet het imago van het betreffende merk te versterken.

Design

Het rapport moedigt merken ook aan om veranderingen in het designproces aan te brengen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van andere stoffen dan katoen. Deze alternatieve stoffen kunnen behandeld worden met een ‘bio-polish’. Dit middel van enzymen verwijdert stofjes van katoenen oppervlakten zodat er geen ongewilde dons, pillen en vervaging van kleuren zich voordoen.

Bepaalde designstijlen, zoals een v-hals of pencil rokjes, kunnen ervoor zorgen dat de producten langer meegaan. Ook kan het vormen van partnerschappen met liefdadigheidsinstellingen het hergebruik aanmoedigen.

 

Bron: Wrap | Foto: Dave O, via Flickr (Creative Commons)