11-01-2016 10:17 | Door: Chris Thijssen

Het Belgische mannenmerk Atelier Noterman brengt spijkerbroeken op de markt die gekleurd zijn met een eiwit uit schaaldieren. Hierdoor zijn voor de productie minder water en energie nodig.

Dat schrijft Elle België. Voor de productie van spijkerbroeken is veel water nodig. Per broek is er volgens het Belgische merk Atelier Noterman 600 liter water nodig. Daarnaast worden de broeken vaak behandeld met schadelijke chemicaliën, zoals bleekmiddelen.

Om hier een duurzaam alternatief voor te bieden, brengt het merk onder de naam Detox Denim een lijn spijkerbroeken met ecologische wassing op de markt. Hiervoor ontwikkelde Atelier Noterman een milieuvriendelijke wasmethode.

Voor het kleuren van de broeken met indigo gebruikt het merk in plaats van schadelijke chemicaliën, die doorgaans in de kledingindustrie worden gebruikt, het natuurlijke chitosan. Deze stof wordt geproduceerd uit chitine, een eiwit dat voorkomt in het externe skelet van schaaldieren en als bijproduct overblijft in de voedingsindustrie.

Water- en energiebesparing

Bij de conventionele productie van denim gebruiken producenten chemicaliën, meestal polyvinylalcohol (PVA), die later bij hoge temperatuur uit het textiel worden gespoeld. Dit kost water en energie, en levert vervuild afvalwater op.

Door een natuurlijk alternatief te gebruiken, zijn voor de productie van een spijkerbroek 80 procent minder water en 80 procent minder energie nodig, stelt Aterlier Noterman. Bovendien is het water dat overblijft nauwelijks vervuild.

Atelier Noterman is niet het enige bedrijf in de kledingindustrie dat chitine gebruikt in het productieproces. Ook de Italiaanse zijdefabrikant Canepa, met klanten als Moschino en Bikkembergs, gebruikt in plaats van schadelijke chemicaliën de schaaldier-eiwitten.

Bron: Elle België, Atelier Noterman | Foto: Håkan Dahlström, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)