11-01-2016 07:31 | Door: Aveline Bies

Door bepaalde natuurlijke eigenschappen van de paprika en peper te selecteren in de veredeling kunnen de groenten in gesneden vorm langer mee in het koelvak. Dit is gunstig voor de voedselindustrie.

De paprika's en pepers, behorend tot het geslacht Capsicum, kennen een grote genetische variëteit. "Deze diversiteit is gebruikt om weerbaarheid tegen ziektes, kwaliteit en de opbrengst van de paprika te verbeteren", zegt John Stommel, plantengeneticus bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Stommel en zijn team vergeleken 50 Capsicumsoorten. Na het snijden van de paprika's en pepers zijn deze 14 dagen in een koeling bewaard. Vervolgens selecteerden de onderzoekers de soorten die er na twee weken nog het meest vers uitzagen. 

Levensduur in het versschap

Het snijden van verse groenten resulteert in schade aan het plantenweefsel. Dat verkort het ‘leven’ van het product na de oogst. Het verlies van vocht is nauw verwant met de kwaliteit en de tijd dat de versgesneden producten in de schappen kunnen blijven liggen.

"De resultaten verschaffen mogelijkheden voor plantenkwekers om eigenschappen die bijdragen aan de kwaliteit van versgesneden producten op te nemen'', zegt Stommel, ''Dat komt de voedselindustrie en de consumenten ten goede."

Een vergelijkbaar onderzoek is gedaan voor sla door plantengenetici Ryan Hayes en Ivan Simko en Luo. Het blijkt dat sla met een bepaald gen een of twee weken langer meegaat. Dit is gunstig voor kwekers, processors, verpakkers en consumenten.

Bron: USDA | Foto: Ton Rulkens, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)