18-01-2016 07:15 | Door: Chris Thijssen

Outdoormerk Bergans of Norway en vezelproducent Toray gebruiken een bijproduct van de suikerproductie voor het maken van de buitenlaag van jassen.  

De buitenlaag van de Eidfjord Jacket van outdoormerk Bergans of Norway is gemaakt van polyester dat voor 30 procent bestaat uit melasse, een bijproduct van de suikerproductie. Het merk vervangt hiermee een deel van het gebruik van fossiele olie, waar polyester normaal gesproken van wordt gemaakt. Daarnaast zou de stof door gebruik van de grondstof beter te recyclen zijn.

Het materiaal, met de naam Ecodear, is ontwikkeld door de Japanse textielproducent Toray. Behalve duurzaam, is het materiaal volgens de producent ook waterresistent en ademend. Deze eigenschappen maken het materiaal geschikt voor gebruik in de outdoorkledingsector. Toray ziet de introductie van het materiaal als een eerste stap richting een volledig plantaardige polyester.

Bergans of Norway en Ecodear presenteren zowel de Eidfjord Jacket en het Ecodear-textiel tijdens de Ispo, een internationale vakbeurs gericht op sportartikelen en sportkleding, die eind januari in München plaatsvindt. Volgens beide bedrijven neemt de populariteit van duurzame materialen in de sport- en outdoorbranche toe. Op de beurs ligt de focus dan ook onder meer op dit thema.

Bron: Ispo | Foto: Ispo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)