19-01-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

H&M gaat alleen nog dons gebruiken dat komt van boerderijen die zijn gecertificeerd door de Responsible Down Standard (RDS).

RDS is een certificatieprogramma dat is opgezet door North Face, Textile Exchange en Control Union. Het keurmerk garandeert dat dieren die voor de productie van dons worden gebruikt, geen onethische behandeling hebben gekregen, zoals dwangvoeren en levend plukken. Alle RDS-gecertificeerde boerderijen worden gecontroleerd door een onafhankelijke partij.

H&M heeft RDS in zijn productlijn geïntegreerd om te garanderen dat de modeketen aan zijn duurzame voorwaarden op het gebied van dierlijke vezels voldoet. Daarnaast zegt de retailer het niveau van dierenwelzijn in de kledingindustrie te willen verhogen.

De kledinggigant brengt de RDS-gecertificeerde producten vanaf het herfst-winterseizoen 2016 op de markt.

Bannen van cosmeticatests

De overstap naar RDS-gecertificeerd dons volgt op de samenwerking van H&M en Humane Society International, die vorig jaar de handen ineen sloten. Door de overeenkomst met deze dierenwelzijnsorganisatie wil de retailer zich inzetten voor een ethische behandeling van dieren in de kleding- en cosmetica-industrie.

De samenwerking richt zich aan de ene kant op de bescherming van boerderijdieren, waarvan wol, haar of dons voor de productie van kleding wordt verkregen. Daarnaast zegt H&M zich met het partnerschap in te zetten voor het bannen van cosmeticatests op proefdieren wereldwijd.

Bron: H&M | Foto: H&M (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)